nedeľa 23. marca 2014

Ako sa v Kanade podáva daňové priznanie pre daň z príjmu

Minulý týžden sme podali daňové priznanie za 2013 a šlo to ako po masle. V Kanade musí podať daňové priznanie každý. Ak si bol celý rok len zamestnanec, tak je to ľahké. Ja som okrem toho bol aj niečo ako živnostník (self-employment), ale tým sa to celé nijak neskomplikovalo.

Na konci roka, alebo zamestnaneckého pomeru, dostane každý zamestnane formulár T4, ktorý vyzerá presne takto. Takže povedzme, že si robil pre dve firmy. Najprv nejaké záhradkárstvo a potom v kaviarni. Takže by si mal mať v rukách dva T4 papiere. Ak nie, tak volaj šéfovi nech ti to pošle.

Jedna možnosť je zaplatiť si účtovníka a nechať to celé spraviť jemu. To stojí asi $100. Ja som si zohnal fajnový program TurboTax. Môžete si ho napríklad kúpiť a použiť ho viacerí. Potom to je už len nuda. Program sa pýta otázky a ty len vypĺňaš. Odmaľuješ čo máš v tých T4kách. Pre nás IECčkárov je dôležité vyplniť dátum príchodu (prípadne odchodu) do Kanady. To ovplyvňuje výsledok. A ešte sa dajú odpísať lístky na hromadnú dopravu, ale musia byť minimálne mesačné.

Ak si živnostník, tak tam to môže byť zložitejšie, ale ja som nezarobil dosť na to aby som musel začať platiť GST (goods and services tax). Čiže vlastne som len do TurboTaxu nahodil koľko som vyfaktúroval, odpísal si časť nájomného a to je celé.

Na konci celého procesu TurboTax elektronicky odošle daňové priznanie a je to. Do 10tich dní príde do schránky obálka s výsledkom. Buď platíš alebo dostaneš. Ono celé toto daňové priznanie je troška o ničom lebo daňový úrad už dopredu vie koľko máš platiť. Čiže ty tam môžeš napísať čo chceš. Ak je to zle, tak v tej obálke príde, že čo je zle a ako si to máš opraviť. Takže špekulanti moc nenavymýšľajú. Pri živnosti je priestor na sebarealizáciu pre tvorivých účtovníkov väčší, ale ak si odpíšeš napríklad dovolenku na Havaji ako služobnú cestu, tak úrad sa v tom môže začať vŕtať.

Ešte k tej živnosti. V Kanade môže každý vystaviť faktúru a netreba sa na to nikde registrovať. Registrácia je potrebná kvôli GST ale kým si nezarobil $30000, tak netreba robiť nič. Čiže ak máš biznis plán a niekoho kto by od teba niečo kúpil, tak len vytlač faktúru a je to.

Ak sa ti elektronické podávanie daňového priznanie nepáči lebo nie je dosť hipsterské, tak skoč na najbližšiu poštu po oldschool papierové formuláre s brožúrkami ako to vyplniť. To už nie je taká malina, políčok je tam dosť.

To, že či na konci platíš alebo dostaneš závisí od toho koľko za teba platil zamestnávateľ počas toho ako si u neho pracoval. Netuším ako to funguje ale je v tom zjavne bordel, lebo tých daňových priznaní som urobil pár a niektorí platili viac ako mali a iní menej. Čiže z výplaty strhávali menej alebo viac ako mali. Na konci ti ale zostane rovnako, lebo ten rozdiel sa podaním daňového priznania dorovná. Ak máš napätý rozpočet, tak treba rátať s oboma možnosťami.

V Kanade je progresívna daň. Čiže čím viac zarobíš, tak tým väčšie percento s platu odvedieš. Tu je tabuľka. Navyše sa to komplikuje tým, že sa platí federálna (kanadská) a ešte aj štátna daň (napr. britská kolumbia). Platia sa ešte aj odvody do sociálnej. Na nete sú kalkulačky, ktoré pômožu odhadnúť koľko ti nakoniec zostane.

2 komentáre:

  1. We comprehend the importance of your company data. For that reason, we intend to provide you with the most effective possible service as quick as possible. Quicken Customer service number +1-800-201-4179 is the most reputable and also affordable.
    Quicken Customer Services Phone number
    Quicken helpline Phone number
    Quicken Tech Support Phone number

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Choose Quicken support phone number +1-800-201-4179 to get help from quicken experts and get instant help from quicken support number
    Quicken Customer Services Phone number
    Quicken Customer Support Phone number
    Quicken Helpline Phone number

    OdpovedaťOdstrániť